pozdro dla kierownika O1 combi (ciemny grafit) rej LOP 81XX obtrabionego dzis ok 11 na dolince sluzewieckiej
[O1] Podświetlanie wyjścia z samochodu przy otwartych drzwia
Zwiń
X
-
[O1] Podświetlanie wyjścia z samochodu przy otwartych drzwia
Wczoraj wysiadajac z Audi A 6 od znajomej...... przy otwartych drzwiach - w drzwiach od spodu zamontowane jest światełko, które oświetla wyjście z auta..... np. w Octavi II to zadanie spełnia lusterko....A jak tak mysle, że przy okazji zdjecia kiedys boczków cos takiego mozna dorobic jak w audi w Octavi O1. Tylko gdzies trzeba kupic jakies takie małe opraweczki z żarówkami... wstępnie mysle co by sie podpiąć pod "oświetlenie wnętrza" - doprowadzic kabelki do drzwi i prawie zrobione.... Co o tym sądzicie?
-
-
piotrek_os, Nie wiem jak w Twojej O1, ale moja ma takie lampeczki w drzwiach fabrycznie. Od góry czerwone, a od dołu białe. Świecą po otwarciui drzwi i podświetlają teren, gdzie masz postawić nogę wysiadając z samochodu.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Jeżeli komuś coś sie trafi np. na allegro co by mozna wykorzystać do zrobienia tego patentu to prosze o link....., bo ja przeglądałem i nic co bym mogł wykorzystac nie widziałem.
Znalazlem cos takiego tylko tu trzeba "dziurownie" robic w boczkach http://www.allegro.pl/item309434099_...to_beetle.html
Komentarz
-
-
piotrek_os jakies 2 tygodnie temu widzialem na allego te bialoczerwone po 35zl
a to na 99,99% jest to samo http://moto.allegro.pl/item309434099...to_beetle.html
Zostaje jeszcze kwestja jak to podlaczyc tak zeby dzialalo jak fabryczne a nie odwalac fuszeki w stylu to masa a tam sie pociagnie do sufitowki .pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
piotrek_os, Tu możesz zobaczyć jak wygląda boczek ori przystosowany do tych lampek. http://www.allegro.pl/item311732588_...ka_drzwi_.htmlAlfee
Komentarz
-
-
Panowie tamta lampeczka będzie pasować do OI tylko pytanie jak to wszystko ze sobą podłączyć bo ciągnąć kabel aż pod poświetlenie to troche za dużo roboty. Sam się zastanawiam zrobieniem podświetlenia w drzwiach.Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
alfee, i piotrek_os, oraz reszta kolegowA Audi A6 sa inne lampi. Pod drzwiami, widocznie w boczku ale od spodu a nie na bocznej sciance. Zreszta tak samo jest w Passacie B5 wiec rozwiazanie juz nowe niejest
Rowniez nad tym myslalem. Kumpel ma tak a Passacie i kuzyn w A6 wiec gdy dorwe ktorego to sie przyjze jak to wyglada i jakie lampki sa uzyte.
Patent bardzo ladny i przydatny a w starszych skodach pewnie nie montowany z oszczednosci.
Ja myslalem zeby dac na spodniej stronie boczku lampke taka sama jaka jest w schowku.
Komentarz
-
-
Myślałem ostatnio nad tym patentem i mam już pomysł.
Więc tak myślałem zamontować od spodu lampk zaadaptowane od golfa IV z kierunków bocznych koszt na allegro ok 30 zł za komplet ewentualnie moga byc inne jak np te: http://www.allegro.pl/item303310982_..._komplet_.html
grunt żeby były jak najbardziej płaskie. Wyciąć w boczku od spodu odpowiednią dziure przez co lampki bedą sie trzymać na zatrzaskach i nie będzie potrzeba przeróbek. Do tego dopasować jakąś żarówke tylko nie za mocną ale też nie za słabą.
Sprawa wizualnie jest już dopracowana bo wszystko elegancko wygląda myślałem tylko jak podłączyć tu elektryke.
Jak tylko skończe przerabianie foteli to postaram sie opisać montaż tych lampek na forum ale nastąpi to nie wcześniej niż za 2 miesiące. Niestety brak czasu.
Może ktoś na forum rozwiąże problem elektryki żeby to było dobrze i funkcjonalnie zrobione tzn żeby paliło się tylko światło w drzwiach które są akurat otwarte a nie we wszystkich . Trzeba też zrobić wyłącznik aby zgasić wszystkie jak drzwi będą dłużej otwarte aby aku nie siadło. Nadchodzi lato i drzwi często sie otwiera i nie zamyka albo nawet przy sprzątaniu samochodu.
Komentarz
-
-
wojtass, Daje daje. Ja np. zanim wjadę na podwórko, to muszę otworzyć bramę, a przed nią mam drogę żużlową i często gęsto stoją na niej kałuże. Dzięki temu oświetleniu udaje mi się je ominąc i nie zamoczyć butówTa wbrew pozorom słaba lampka doskonale się sprawdza w zupełnych ciemnościach, gdy masz wzrok przyzwyczajony do oświetlenia z przodu auta, a trzeba wysiąść w ciemność z boku.
Alfee
Komentarz
-
-
Ja zrobie małego OT chodzi mi o takie coś: http://www.allegro.pl/item309557821_...ewnetrzna.html chce takie coś założyć a mam idenytko tylko bez tych bocznych żaróweczek u mnie jest na jedną a Tu jest na 3 żaróweczki i pytam się czy będzie pasować chodzi o razmiar itd. czy trzeba jakaś przeróbke robić?? Podpięcie pod zasilanie takie same czy trzba ingerować w elektryke ?? Robił to ktoś może ??Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
SuchyX, A nie lepiej jak już robić przeróbkę, to na taką? http://www.allegro.pl/item307694042_..._octawia_.html Wiem, że droższa, ale ja bym tak zrobił jakbym już grzebał przy lampce.Alfee
Komentarz
-
-
alfee, ale czy tu nie jest mowa o oświetleniu w drzwiach? a Ty wskazujesz lampkę na suficie :wink:
inna sprawa że ta lampka to fajna sprawa i czeka u mnie szafie na zamontowanie
musiałem ją tylko stuningować i dołozyć diod wyłączonego airbaga, jedna dziurka, pomarańczowa dioda i jest OK
zauważę też, że cena na tej aukcji jest nieco z kosmosu :? takie lampki nowe są do wyrwania za 80-110 zł średnio
aha jakby dyskusja miała się rozwijać na temat tej lamki sufitowej to tutaj zapraszam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SuchyXalfee, no dobra ale to nie będzie zbytnio walić po kokpicie od tych diodek ??
a jesli chodzi o te lampki drzwiowe to montowne one w skodach byly dopiero poliftyngowych. Predzej nawet w SLX`ach nie bylo.
pamietam ze na fum byl juz poruszany temat montazu tych lampek, nawet zaczynałęm sie przymierzac do tego, ale niestety nie zdarzyłem. z tego co pamietam to próbowano wykorzystac mikrostyki z zamka ale cos bylo nie tak.
Komentarz
-
-
Jako lampki do oświetlania terenu pod drzwiami można użyć DIODER-a z IKEA. Jest na tyle cienki, że przykręcony do tapicerki od spodu, nie powinien zachaczać o próg i uszczelkę. Świeci na biało, pobiera bardzo mało prądu, w komplecie są 4 szt - po jednym na każde drzwi :diabelski_usmiech. Jak ktoś chce tylko na przód to można je ze sobą spinać ( każdy ma dł. 25 cm więc dwa <50cm> powinny się zmieścić ). W necie jest podana cena 130 pln, ale wydaje mi się, że obecnie kosztują grubo poniżej 100 ( chyba 60 pln za kpl. ). Nie trzeba kombinować z obudową i mocowaniem bo wszystko jest w komplecie.
Oczywiście nadal pozostaje kwestia znalezienia sposobu zasilania, ale dla DIODER-a potrzeba dużo mniej prądu ( zwykła żarówka 5W to prawie 500 mA prądu, tutaj wystarczy 40-50 mA ) może będzie łatwiej tyle "wykrzesać" z wiązki drzwiowej a i oszczędności na prądzie z aku będą :twisted:Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz